Saimaa-neulemallisto -
ohjeita ja tarvikepaketteja suomalaisen lampaan villasta

Tutustu Saimaa-neulemalliston tuotteisiin www.taitoshop.fi-verkkokaupassa:
Saimaa-neulemallisto

Saimaa-neulemalliston ohjelehti 13,90

Saimaa-neulemalliston ohjelehti 12,90
Saimaa-neulemalliston ohjelehti 13,90

Saimaa-neulemalliston ohjelehdessä on 18 erilaista neuleohjetta
suomalaisen lampaan villalle. Ohjeet on suunniteltu
Saimaa-villalangalle, joka valmistetaan Pirtin Kehräämössä Mikkelissä.
Lehden voi tilata paperisena tai sähköisenä taitoshop.fi verkkokaupasta.
Saimaa-neulemalliston lehteä on myös myynnissä
Saimaan alueen Taito Shopeissa.

Tilaa Saimaa-neulemalliston lehti

Saimaa-neulemallisto
suomalaisen lampaan villaa

Saimaa-neulemallisto syntyi paikallisten lampaiden villoista, Saimaan kauniista maisemista ja tarinoista

Saimaan alueen kauniit järvimaisemat, tyyneen vedenpintaan heijastuvat jylhät metsät, kallioiden karuus ja pakkashangen kimallus hiihtoretkellä. Auringon lämpö kesäpäivänä, lumisen talven paksut hanget ja syysmyrskyn nostattama aallokko veden pinnalla. Näistä mielikuvista Saimaalta on Saimaa-neulemallisto saanut alkunsa ja ideansa. 

Käsityö- ja neuleinnostus sekä kotimaisen lampaan villa kohtaavat Saimaa-neulemalliston villaneuleissa perinteitä ja juuria unohtamatta.

Saimaan alueella on perinteisesti neulottu tarpeeseen, ei niinkään komean tai korean tähden. Siinä missä karjalaisten tai pohjalaisten värikkäiden perinneneuleiden taidokkaat kuviot ja tekniikat ovat olleet myös tapa koristaa kantajaansa, on Saimaan alueella neulottu pikemminkin lämmintä tarpeeseen ja asusteet kulutettu loppuun asti. Sanonta syömäköyhästä savolaisesta joka -syöpi mink suap- on varmasti pitänyt paikkansa monessa Saimaan alueen tuvassa. Ruokakulttuuria Saimaan rannoilta löytyy kyllä, käsityöperinnettä ei ehkä niinkään. Olisiko niin, että ensin leipä, sitten vasta kulttuuri?

Saimaa-neulemallistoa suunniteltaessa tutkittiin alueen käsityöperinteitä, josko perinteisistä malleista löytyisi ajatusta neuleiden taustaksi. Historian lehdille on jäänyt hyvin vähän aiheeseen liittyviä kuvia ja kirjallista tietoa Saimaan seudulta. Asiantuntijana  käsityöperinteen tutkimuksessa toimi Anna-Maija Bäckman.

Villasta langaksi ja neulemalleiksi lähituotantona

Saimaa-mallistoon haluttiin lanka, joka on sileää kuin Saimaan aaltojen silottama rantakallio, pehmeää kuin  rahkasammalmatto rannalla ja lujaa kuin kallionkolossa seisovan ikihongan juurakko. Saimaa-malliston perusta ja kivijalka löytyy pehmeästä, hengittävästä ja lämpimästä kotimaisesta villalangasta, siitä aidosta -pässin pökkimästä-. Saimaa-malliston lanka on keritty Saimaan alueella paikallisten tilallisten hoivissa elelevistä lampaista ja kehrätty ja käsitelty mikkeliläisessä Pirtin Kehräämössä.

Värimaailma löytyy luonnosta; metsän vihreää, veden sinistä, lumihankien valkoista ja kallioiden harmaata. Vihreä ja sininen on värjätty varta vasten Saimaa-mallistoa varten, valkoinen ja harmaa ovat lähtöisin suoraan lampailta.

Neulemallien suunnittelijoina toimivat Taito Itä-Suomen käsityöammattilaiset, koko prosessi villasta neulemalleiksi syntyi todellisena lähituotantona.

Neulemallisto on suunnattu neulomiseen hurahtaneille

Mallistosta on tehty neuleohjelehti, jossa on neulemallit mm. Lossivahti, Savotta, Kaunis Veera sekä Lumikinos neulepaitoihin sekä niihin liittyviin asusteisiin. Kaikilla malleilla oma tarinansa. Keisarinna-kaarrokeneuletunikan tarina kertoo lukijalleen, että kuinka suosittua vapaa-ajanvietto on ollut Saimaalla jo satojen vuosien ajan.
Ohjelehdessä on yhteensä 15 erilaista ohjetta suomalaisen lampaan villaneuleisiin.

Mallisto on kuvattu talvisella Saimaalla Hätinvirran lossilla ja Norppapolun laavulla Puumalassa sekä Olavinlinnan ympäristössä.

Taito Itä-Suomi ry on Saimaa-neulemalliston koordinoija ja tuottaja.

Tutustu Saimaa-neulemalliston tuotteisiin www.taitoshop.fi-verkkokaupassa:
Saimaa-neulemallisto