Taito Itä-Suomi ry

Taito Itä-Suomi ry:n toiminta-ajatuksena on käsityön edistäminen elinkeinona, kulttuurina ja taitona. Yhdistyksen toiminta-alueena on Etelä- ja Pohjois-Savo ja se on osa valtakunnallista käsi- ja taideteollisuusjärjestöä. Kenkävero Mikkelissä on yhdistyksen tunnetuin toimipaikka. Lisäksi yhdistyksellä on Taito Shoppeja Kuopiossa, Savonlinnassa, Pieksämäellä ja Varkaudessa.

Taito Itä-Suomen tärkeimmät toimintamuodot ovat käsityötuotteiden myynti, näyttelyiden järjestäminen ja kurssi- ja koulutustoiminta sekä harrastajille että käsityöyrittäjille.

Yhdistyksen hallinto ja toimisto sijaitsee Mikkelissä, Kenkäveron päärakennuksessa. Osoite: Pursialankatu 6, 50100 Mikkeli.

Taito Itä-Suomi kuuluu valtakunnalliseen Taitoliittoon.

Taito Itä-Suomi ry/ vuosi 2021
Kulunut vuosi meni edelleen meillä niin kuin koko maailmassakin, pandemian kourissa. Alkuvuosi elettiin poikkeusoloissa ja lähes kaikki toiminta oli pysähdyksissä. Kesällä saimme toimia vapaammin ja jälleen loppuvuodesta tautitilanne Suomessakin paheni.

Taitoliitto selvitti yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa suomalaisten käsityöharrastusta laajalla Käsitöiden harrastaminen Suomessa -kuluttajakyselyllä lokakuussa 2021. Tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista harrastaa käsitöitä. Luku oli edellisessä tutkimuksessa 35%. Entistä suurempi osa ihmisistä myös on kiinnostunut opettelemaan käsitöitä, jopa 85 % suomalaisista on kiinnostunut oppimaan käsitöitä, kun 2018 vastaava luku oli 65 %. Tulos ei meitä alan toimijoita yllättänyt, koska kiinnostus palveluihimme lisääntynyt merkittävästi.

Nestorin päivänä helmikuussa julkaisimme uuden Saimaan – neulemalliston suomalaisesta lampaanvillasta. Neulojat ympäri Suomen hurmaantuivat mallistosta ja se saikin valtaisan näkyvyyden eri medioissa. Ylen verkkosivujen pääsivulla ollut mobiiliuutinen maaliskuussa teki mallistosta brändin, jonka suosiosta saamme nauttia vielä vuosia.

Kun yhteiskunta taas kesäksi avautui ja rajoitukset lievenivät, käynnistyi kesäsesonki ja se olikin todella hyvä varsinkin Kenkäverossa. Panostimme terveysturvallisuuteen, väljyyksiin ja viihtyvyyteen. Tapahtumia ei juurikaan järjestetty, mutta siitä huolimatta kävijöitä oli enemmän kuin edellisenä vuonna.

Saimme niin asiakkailta kuin sidosryhmiltä paljon kannustusta, joka omalta osaltaan auttoi jaksamaan, vaikka jo toinen vuosi peräkkäin oli hyvin raskas. Ylpeitä voimme kuitenkin olla siitä, että pystyimme turvaamaan työpaikat ja tulevaisuuskin näyttää valoisalta.

Henkilötyövuosia kertyi 35 ja työntekijöitä oli yhteensä 60. Ketterällä toiminnalla ja huippu sitoutuneen henkilökunnan mahtavalla työpanoksella voimme iloita jälleen siitä, että yhdistyksen talous saatiin pidettyä hyvänä.

Lämmin kiitos jäsenille ja asiakkaille, Taito ry:lle, Opetus- ja kulttuuriministeriölle, Etelä-Savon ELY- keskukselle ja - maakuntaliitolle, kunnille ja muille yhteistyökumppaneille ja sidosryhmillemme sekä yhdistyksen hallitukselle ja henkilökunnalle avoimesta ja tuloksellisesta yhteistyöstä.

Anne Ossi
Toiminnanjohtaja

Taito Itä-Suomi ry vuosikertomus ja tilinpäätös 2021