Julkaistu 6. helmikuuta 2021

Saimaa neulemallisto suomalaisesta lampaan villasta

Saimaan alueen kauniit järvimaisemat, tyyneen vedenpintaan heijastuvat jylhät metsät, kallioiden karuus ja pakkashangen kimallus hiihtoretkellä. Auringon lämpö kesäpäivänä, lumisen talven paksut hanget ja syysmyrskyn nostattama aallokko veden pinnalla. Näistä mielikuvista Saimaalta on Saimaa-neulemallisto saanut alkunsa ja ideansa.

Syöpi mink suap

Mallistoa suunniteltaessa tutkittiin alueen käsityöperinteitä, josko perinteisistä malleista löytyisi ajatusta neuleiden taustaksi. Neulalla neulotuista neulakintaista tai kangaspuilla kudotuista kankaista mainintoja historiankirjoista löytyy kyllä, mutta puikoilla neulotuista töistä ei juurikaan. On toki kerrottu, että pienten talojen emännät sekä torpparien ja mäkitupalaisten vaimot tekivät usein käsitöitä saadakseen lisäansioita ja että piiat ja nuoret tyttäret kutoivat muiden töiden lomassa, mutta muutoin historian lehdille on jäänyt hyvin vähän aiheeseen liittyviä kuvia ja kirjallista tietoa Saimaan seudulta. 

Kaikkiaan voidaan todeta, että Saimaan alueella on perinteisesti neulottu tarpeeseen, ei niinkään komean tai korean tähden. Siinä missä karjalaisten tai pohjalaisten värikkäiden perinneneuleiden taidokkaat kuviot ja tekniikat ovat olleet myös tapa koristaa kantajaansa, on Saimaan alueella neulottu pikemminkin lämmintä tarpeeseen ja asusteet kulutettu loppuun asti.

Väreilläkään ei juuri ole koreiltu, vaan perinteisesti värivalinnat ovat noudatelleet luonnosta löytyviä sävyjä lampaan villan luontaista värikarttaa unohtamatta. Etenkin Saimaan alueen pohjoisosissa myös herätysliikkeillä on ollut vaikutusta värivalintoihin. Hyväksyttyjä värejä ovat olleet musta, sininen, harmaa ja valkoinen kun taas punaista pidettiin synnin värinä.

Sanonta syömäköyhästä savolaisesta joka ”syöpi mink suap” on varmasti pitänyt paikkansa monessa Saimaan alueen tuvassa. Ruokakulttuuria Saimaan rannoilta löytyy kyllä, käsityöperinnettä ei ehkä niinkään. Olisiko niin, että ensin leipä, sitten vasta kulttuuri?

Langasta se lähtee

Saimaa-mallistoon haluttiin lanka, joka on sileää kuin Saimaan aaltojen siloittama rantakallio, pehmeää kuin rahkasammalmatto rannalla ja lujaa kuin kallionkolossa seisovan ikihongan juurakko.
Saimaa-malliston perusta ja kivijalka löytyy pehmeästä, hengittävästä ja lämpimästä kotimaisesta villalangasta. Saimaa-malliston lanka on keritty Saimaan alueella paikallisten tilallisten hoivissa elelevistä lampaista ja kehrätty ja käsitelty mikkeliläisessä Pirtin Kehräämössä.

Saimaa-malliston värimaailma löytyy luonnosta; metsän vihreää, veden sinistä, lumihankien valkoista ja kallioiden harmaata. Vihreä ja sininen on värjätty varta vasten Saimaa-mallistoa varten, valkoinen ja harmaa ovat lähtöisin suoraan lampailta.

Neulemallit ovat ehkä ensi näkemältä yksinkertaisia, mutta kun katsoo hieman tarkemmin, huomaa pinnan kuvioinnin. Ei siis uhoavaa tai pröystäilevää, vaan vähäeleisen lupsakkaa ja käytännönläheisen velmuilevaa. Vähän kuin Saimaan alueen ihmisetkin.

Julkaisu Nestorin päivänä 26.2.2021

Malliston ohjelehti ja tarvikepaketit tulevat myyntiin 26.2.2021 ja niitä voi ostaa Kenkäverosta, Saimaan alueen Taito Shopeista sekä verkkokaupasta.

Myymälöissä ja verkkokaupassa on jo muutamia maalliston tuotteita tarvikepakettina. Keisarinna villahame sekä Pässin pökkimä villahame.

Artikkeleita suomalaisesta lampaan villasta;

YLE: Tiedätkö, mistä neulomasi villalanka on peräisin? Kokosimme vastuullisen ostajan muistilistan neuloosista kärsiville.

Maaseudun tulevaisuus:
Suomalaisella villalla suursuosio – Pirtin Kehräämö: ”Tällaista vuotta ei ole ollut koskaan, tilauskanta on ihan valtava”

Lisätietoja: Anne Ossi, anne.ossi@kenkavero.fi