Siro -pitkävartiset pitsivillasukat
Olli villasukkalangasta ohje

Malli: Taito Itä-Suomi/ Kaisa Ronkanen
Koko: n. 38
Lanka: Taito Shop Olli villasukkalanka (75%villa, 25%polyamidi; 100g = 200m) 200g
Puikot: 3,5 tai käsialan mukaan.
Neuletiheys: 22s, 32 krs. (10x10cm)

TYÖOHJE

Luo 64 silmukkaa ja jaa ne tasan neljälle puikolle, 16 silmukkaa/puikko.
Neulo KUVIO 1 kolme kertaa. Neulo vielä yksi kerros kaikki oikein.
Aloita KUVIO 2 ensimmäisellä puikolla. Kuvio tehdään 1. ja 2. puikkojen silmukoille (32s).
3. ja 4. puikoilla neulotaan sileää oikeaa neuletta.
Neulo KUVIO 2 kolme kertaa.
Aloita neljäs kuviokerta, minkä yhteydessä tehdään 3. ja 4. puikoilla joustinneuletta ja kavennuksia seuraavasti:

      3. puikko: neulo 9 silmukkaa oikein, 2 nurin, 2 oikein, 2 nurin, 1 oikein.

      4. puikko: neulo 1 silmukka oikein, 2 nurin, 2 oikein, 2 nurin ja 9 oikein.

      Toista näin vielä seuraavalla kerroksella.

Kuviokerran kolmannella kerroksella tee ensimmäiset kavennukset puikoilla 3. ja 4. seuraavasti:

      3. puikko: neulo 7 silmukkaa oikein, 2 oikein yhteen, 2 nurin, 2 oikein, 2 nurin ja 1 oikein.

      4. puikko: neulo 1 silmukka oikein, 2 nurin, 2 oikein, 2 nurin, 2 kiertäen oikein yhteen, 7 oikein.

Kavennukset tehdään joka kolmannella kerroksella

(KUVIO 2 kerroksilla: 3, 6, 9, 15, 18, 21 ja 24), aina samaan kohtaan (eli seuraavassa kavennuksessa neulotaan 3. puikolla ensin 6 silmukkaa oikein jasitten 2 o yht. jne.). Välissä neulotaan kerrokset normaalisti, sukan etupuolella (puikot 1. ja 2.) jatkuu KUVIO 2 ja takapuolella keskellä (puikot 3. ja 4.) joustinneule.
Kun KUVIO 2 on neulottu neljännen kerran ja kavennukset tehty,1. ja 2. puikoilla edelleen 32 silmukkaa (16s/puikko) ja 3. ja 4. puikoilla yhteensä 16 silmukkaa (8s/puikko).Siirrä 1. puikolta 4 ensimmäistä silmukkaa 4. puikolle ja 2. puikolta 4 viimeistä silmukkaa 3. puikolle. Nyt kaikilla puikoilla on 12 silmukkaa.

Aloita kantalappu. Kantalappu neulotaan 3. ja 4. puikkojen silmukoilla (24s). Neulo vahvennettua kantalappua yhtä monta kerrosta kuin on lapunleveys (silmukoiden määrä) + 2 krs. Eli jos lasket vahvennetusta kantalapusta oikealta puolelta isommista lettisilmukoista, tulisi näitä silmukoita olla 14 kerrosta, minkä jälkeen voi aloittaa kantapään käännöksen. Tee kantapään käännös (8-8-8). Kun kantapään käännös on tehty, nosta kantalapun molemmista sivuista 15 silmukkaa. Neulo 1 krs. nostetut silmukat oikein.  Jalkapöydän päällä (puikot 1. ja 2.) jatkuu kuvio (KUVIO 3). Kavenna kantapään silmukoita joka kerroksella (kavenna 2s/krs, 3. puikon alussa ja 4. puikon lopussa). Tee kavennuksia kunnes 3. ja 4. puikoilla on jäljellä 12 silmukkaa/puikko. Tämän jälkeen neulo 3. ja 4. puikkojen silmukat aina normaalisti oikein. Toista jalkapöydällä (1. ja 2. puikko) KUVIO 3 kokonaisuudessaan 2 kertaa. Tämän jälkeen aloita KUVIO 4 mikä päättää kuvion ja minkä aikana tehdään myös kärkikavennus.

Kärkikavennus tehdään nauhakavennuksena: 1. ja 3. puikolla alussa: neulo 1 o, 2 o yht.; 2. ja 4. puikolla lopussa: 2 kiertäen o yht., 1 o. Toista kavennukset joka kerroksella niin kauan, kunnes jokaisella puikolla on enää 2 silmukkaa. Neulo ensimmäinen ja siirrä takaisin puikolle ja vedä seuraava silmukka neulotun yli. Vedä myös kaikki seuraavat silmukat neulotun yli yksi kerrallaan hellästi kiristäen niin, ettei työhön jää löysiä silmukoita eikä lenkkejä. Kun kaikki silmukat on vedetty neulotun yli, vedä neulottu silmukka vähän isommaksi lenkiksi, kiristä hellästi löysät pois, katkaise lanka ja vedä lanka neulotun silmukan lenkin läpi. Kiristä. Päättele työ.

Huom. Halutessasi voit tehdä nilkan joustinneuletta koko pohkeen pituudelta. Tämä antaa työhön vielä vähän lisää joustin varaa ja lisätilaa, mikäli malli tuntuu kapealta. Jos malli taas tuntuu liian leveältä voi sen neuloa hieman vähäisemmällä silmukkamäärällä ja jättää esim. säären kuviosta alun ja lopun nurjien silmukoiden sarakkeita pois, myös pohkeen puolelta voi jättää silmukoita pois.

Tilaa Olli villasukkalanka Taito Shop verkkokaupasta

Vinkki!
Neulo miehelle sukat Olli villasukkalangasta. Ilmainen ohje miesten villasukkiin.